På spaning: additiv tillverkning

På torsdagen besökte Smart industricenter Karlstad Makers för att få vidare inspiration för 3D-skrivare.

Smart industricenter ska ha ett testcenter med ny teknik för skola och företag. Ett labb där man kan prova på, känna och klämma för att få kunskap om hur det är att jobba med till exempel kollaborativa robotar. Vi ska även ska ha 3D-skrivare för att kunna erbjuda att prova på additiv tillverkning.

Fördelen med additiv tillverkning är att kunna producera komplexa detaljer med avancerad design, även om det är i en mindre volym eller där man vill kunna skräddarsy enstaka delar eller verktyg, utan att det egentligen kostar så mycket extra.

Även inom plast eller som Cirklab i Torsby gör, laborerar med förnybara material, allt från tång till lignin, har additiv tillverkning stor potential att bli en viktig komponent i tillverkningsindustrin nu och framöver.

Smart industricenter satsar på att kunna erbjuda 3D-skrivare för plast (eller motsvarande) och undersöker vad som skulle kunna vara givande för just företag att prova på. Ett inspirerande besök hos Johan Rosén på Karlstad Makers gjorde att vi nu närmade oss ett beslut i vad det kan bli.

Printat

Publicerat den av Smart industricenter